zaterdag 29 mei 2010

Denen zijn meest enthousiaste pijprokers van Europa

KOPENHAGEN - De Denen roken net zoveel sigaretten vergeleken met andere inwoners van de Europese Unie (EU). Maar als het aankomt op het roken van de pijp dan staan deze Scandinaviërs op eenzame hoogte.

Niet minder dan 17 procent van de Deense bevolking zegt in een enquête door EU-onderzoeksbureau Eurobarometer wel eens of zelfs vaker een pijpje op te steken. Daarmee staat Denemarken duidelijk bovenaan de lijst van pijplurkende landen in de Europese Unie. Acht procent van de Deense ondervraagden zegt iedere dag pijp te roken, terwijl in andere EU-lidstaten dat percentage niet eens boven de één procent uitkomt. Uffe Ellemann-Jensen, de vroegere Deense minister van Buitenlandse Zaken, werd in zowel 1986 als 2003 uitgeroepen tot 'Pijproker van het Jaar' door pijprokersvereniging Nordisk Tobakskollegium. Bij hem bestaat er geen twijfel over waarom de Denen zo graag een dampende tabakspijp tussen de lippen hebben. "Dat is omdat het roken van de pijp synoniem staat voor oplettendheid en aandacht. En zo willen de Denen graag zijn", zegt de voormalige leider van de liberale partij.

Invloed
Hij benadrukt tevens wat voor belangrijke invloed Deens geproduceerde pijptabak heeft, aangezien die over de hele wereld wordt gerookt. "Ik ben ooit in Duitsland verkozen tot 'Pfeifenraucher des Jahres' in een zeer uitgebreide ceremonie met kamermuziek en alles erop en eraan. Toen werd daar ook Deense pijptabak tevoorschijn gehaald", zegt de vroegere bewindsman. Ondanks de mooie titels die hij heeft verworven, heeft hij om gezondheidsredenen de pijpen en tabak nu toch aan de wilgen gehangen; om precies te zijn in een koffer op zolder gestopt. "Ik ben ouder en zwakker geworden. Of in ieder geval, ik hoop ouder te worden. Het is vooral daarom."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden