zaterdag 10 april 2010

Onderzoek brand Scandinavian Star heropend

KOPENHAGEN - De catastrofale brand op de veerboot Scandinavian Star die in april 1990 aan 159 opvarenden het leven kostte, zal opnieuw worden onderzocht.

Twintig jaar na dato kampt Denemarken nog altijd met de naweeën van de afschuwelijke ramp met het schip. De veerboot, in dienst van de Deense rederij DA-NO Linjen, voer tussen het Noorse Oslo en Fredrikshaven in Denemarken. In de nacht van 6 op 7 april 1990 was de Scandinavian Star op weg vanuit Oslo toen er aan boord op twee plaatsen brand uitbrak. Later onderzoek toonde aan dat de branden waren aangestoken. Door de late ontdekking van het vuur - het schip stond al voor een flink deel in lichterlaaie, grote communicatieproblemen tussen de bemanningsleden - velen spraken alleen Portugees en geen Noors of Engels, de zeer giftige rook en de slechte bouw van het vaartuig eiste de ramp die nacht al direct 158 mensenlevens. Het laatste slachtoffer overleed twee weken later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Zwaarste onopgeloste misdrijf
De ramp staat te boek als het zwaarste onopgeloste misdrijf in de recente geschiedenis van Scandinavië. Het Deens Openbaar Ministerie gaat nu opnieuw aan de slag met deze zaak, omdat een reeks nieuwe tips voor grote vraagtekens heeft gezorgd of de juiste mensen zich wel verantwoord hebben. "We zijn het eens over de procedure", verklaart Lars Barfoed, de Deense minister van Justitie na overleg met de volksvertegenwoordiging, het Folketing. "De regering benadrukt dat we geen onnodig onderzoek gaan uitvoeren. Maar indien er iets moet worden onderzocht, dan zullen dat de omstandigheden zijn die nog niet volledig waren opgehelderd."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden