vrijdag 9 april 2010

Deense pastor beschuldigd van misbruik

KOPENHAGEN - Ook in het overwegend lutherse Noord-Europa begint het misbruikschandaal in de katholieke kerk zich stap voor stap te openbaren. Ditmaal beschuldigt een voormalige misdienaar in Denemarken zijn vroegere pastor van seksueel misbruik.

Nadat deze webkrant afgelopen woensdag al berichtte over een Noorse bisschop die was afgetreden, omdat hij zich had vergrepen aan een jonge assistent, staat nu de Deense katholieke kerk in het spotlicht. Hier viel een vroegere misdienaar volgens eigen zeggen ongeveer 30 jaar geleden ten prooi aan zijn priester. Het misbruik zou hebben bestaan uit kussen, betasting en orale seks. Echter, toen hij psychisch zover was om bij de politie aangifte te doen, was dat niet meer mogelijk. In Denemarken bestaat een verjaringstermijn van tien jaar voor misdaden tegen kinderen, gerekend vanaf de dag dat het slachtoffer achttien wordt. "Vrienden zeggen tegen me dat ik dit naar buiten moet brengen. Maar zelfs nu ik vandaag de dag weet dat ik niets verkeerds heb gedaan, begrijpen ze niet hoe schaamtevol dit is", vertelt de vroegere misdienaar. "Sommigen wijzen me erop hoeveel slachtoffers in Amerika aan schadevergoedingen ontvangen en menen dat ik compensatie voor psychologische hulp moet eisen. Maar ik ben niet geïnteresseerd in schadevergoeding."

Actief
Opvallend is trouwens dat de pastor in kwestie nog immer actief is binnen de Deense katholieke kerk. Hij werkt thans in de provincie Jutland. Dit doet dan ook de vraag rijzen of in zestien andere zaken waarin priesters worden beschuldigd van misbruik zij inderdaad niet meer werkzaam zijn of zijn overleden, zoals de kerk tot nu toe heeft beweerd. Overigens wil de nu aangeklaagde biechtvader zelf geen commentaar geven op de beschuldigingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden