woensdag 17 maart 2010

Traditionele Deense keuken opnieuw in trek

KOPENHAGEN - Denen beginnen zo langzamerhand de buik vol te krijgen van fastfood. De nieuwe trend is een terugkeer naar een oude, want nu wordt de vroegere Deense cuisine weer populair.

Gisteren ontving wederom een Deens restaurant, AOC in Kopenhagen, een felbegeerde Michelin-ster als beloning voor het serveren van overheerlijke spijzen. Oude Deense recepten en ingrediënten zijn eenvoudigweg 'in'. Zelfs het allereerste recept van Denemarken, ongeveer 700 jaar geleden opgetekend, is een bron van inspiratie. "De Deense keuken kan heel fijn en elegant zijn", zegt voedingshistorica Bi Skaarup die cursussen in het bereiden van historische voeding geeft. Volgens haar bestond er honderd jaar geleden een enorm scala aan gerechten waarvoor uitsluitend Deense bestanddelen werden gebruikt. Maar met de komst van de industrialisatie en globalisering moest eten plotseling gemakkelijk, snel en goedkoop worden. "Het was verre van prestigieus om thuis uitgebreid te gaan kokerellen. Belangrijker was dat wat je kookte snel op tafel stond." Toch wint de oude, traditionele Deense kookkunst nu met rasse schreden aan terrein. De nieuwe culinaire mode valt te danken aan restaurants rondom in Denemarken. Veel eethuizen hebben Franse gerechten van hun menukaart geschrapt en de ruimte overgedaan aan Deense delicatessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden