zaterdag 6 maart 2010

Runenstenen van Jellling krijgen glazen jasje

JELLING - Ze zijn al meer dan 1000 jaar oud en worden gezien als een van de belangrijkste historische monumenten van Denemarken. Om de twee runenstenen van Jelling worden daarom binnenkort glazen vitrines neergezet.

In de volksmond staan de runenstenen bekend als het 'geboortecertificaat van Denemarken'. Op de kleinste van de twee staat geschreven: 'Koning Gorm heeft dit monument opgericht ter nagedachtenis aan zijn vrouw Thyre, de glorie van Denemarken.' Het is de allereerste historische verwijzing naar het land Denemarken. Deze steen werd omstreeks het jaar 955 opgericht, de grote stamt uit ongeveer 965. Maar na meer dan een millennium in weer en wind te hebben gestaan, beginnen de runenstenen nu tekenen van verval te vertonen. In de poreuze kolossen hoopt zich steeds meer water op dat bij vorst uitzet en barsten veroorzaakt. Hoog tijd dus om in te grijpen. Binnenkort worden er daarom glazen vitrines om de stenen geplaatst.

Utrecht
De Jellingse runenstenen zijn vanaf 1994 officieel bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In juni 1936 kreeg Utrecht een kopie van de grote runensteen als cadeau voor het 300-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht. Het exemplaar, dat vertelt over de Deense en Noorse bekering tot het christendom in de 10de eeuw, staat op het Domplein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden