vrijdag 19 maart 2010

Havenstaking Finland voorbij

HELSINKI - Twee weken lag het werk in Finse havens volledig stil. Stuwadoors weigerden aan de slag te gaan nadat loononderhandelingen waren vastgelopen. Vanmiddag gingen vakbond en werkgever alsnog akkoord over nieuwe afspraken.

De chaos in Finland was de afgelopen weken compleet. Allereerst brak er een staking uit onder transport- en tankstationpersoneel, waarna de vonk oversloeg naar de havens. De export van het land kreeg hierdoor een flinke knauw te verduren. De papierindustrie vormt voor een groot gedeelte de ruggengraat van de Finse economie, maar gedurende de werkonderbreking lag meer dan helft van deze fabrieken stil. Toen woensdag de partijen nog steeds geen krimp hadden gegeven, mengden het overkoepelende vakbondsorgaan SAK en de landelijke organisatie van Finse bedrijven EK zich in de gesprekken. Uiteindelijk kwam er overeenstemming. De lonen van de stuwadoors gaan in april met 0,6 en in oktober met 0,7 procent omhoog. Voorts zorgen de werkgevers voor een speciale spaarpot waaruit havenondernemingen worden gesteund die een bedrijfssanering ondergaan. Ook beloven werkgevers die personeel ontslaan om actief mee te gaan zoeken naar nieuw werk of de ontslagtermijn voor hun werknemers te verlengen.

Papiermachines
Meteen na het goede nieuws van vanmiddag gingen de papiermachines weer draaien. Niettemin duurt het zeker een etmaal om de productie op te starten. Sommige fabrieken zijn dagen gesloten geweest, aangezien hun opslagmagazijnen overvol waren. Volgens de producenten kan het nog weken duren voordat alles is genormaliseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden