zondag 21 februari 2010

Noord-Noorse priesters krijgen 'voetbalcontract'

OSLO - Iedereen met een priesteropleiding opgelet! Mocht je wel oren hebben naar emigratie richting Scandinavië, pak dan nu de kans. Nieuwe predikanten in Noord-Noorwegen mogen namelijk rekenen op een bonus van 10.000 euro.

Recrutering van nieuwe aalmoezeniers vereist steeds creatievere methoden. In het sterk ontkerkelijkte Noord-Europa gaan lutherse bisdommen daarom nu het voorbeeld van voetbalclubs volgen. Priesters die zich in het uiterste noorden van Noorwegen willen vestigen, kunnen net zoals vers gecontracteerde voetballers een aardig centje extra tegemoet zien. De bisdommen van Nidaros, Sør-Hålogaland en Nord-Hålogaland zullen op deze wijze nieuwe voorgangers belonen die zich voor twee jaar binden aan een kerkelijke gemeente waar moeilijk predikanten voor te vinden zijn.

Lucratief
De bonus van 80.000 kronen (circa 10.000 euro) komt uiteraard bovenop het reguliere salaris. Een dergelijke overkomst kan zo best een lucratieve aangelegenheid worden. "Wanneer priesters een contract tekenen, wordt er een extra honorarium van 80.000 kronen uitgekeerd", legt Steinar Skomedal van bisdom Nidaros uit. "Ze binden zich dan voor twee jaar. Indien ze na een jaar al stoppen, dienen ze de helft van het bedrag terug te betalen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden