zaterdag 20 februari 2010

Denemarken opgeschrikt door aardbeving

KOPENHAGEN - Het westen van Denemarken is gisteravond getroffen door een aardbeving. In Noord- en West-Jutland werden hevige schokken gevoeld.

Uit diverse plaatsen kwamen meldingen over schade, maar er vielen geen slachtoffers. Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum in Frankrijk had de beving een kracht van 4,7 op de schaal van Richter. Een forse schok voor Deense en Noord-Europese begrippen. Het epicentrum lag in de Noordzee op een diepte van tien kilometer, 52 kilometer ten noordwesten van Jutland. Veel bewoners uit de betreffende omgeving reageerden flink geschrokken. "Ik lag op de bank en plotseling ging er een enorme schok door het huis", vertelt Christian Gøbel uit Klitmøller, aan de noordwestkust van Jutland. "Het duurde maar een paar seconden. Eerst dacht ik dat er sneeuw op het huis of in de tuin was gevallen, maar er was niets te zien. De dwarsbalken boven mijn ramen en deuren zijn gescheurd. Het was een zeer vreemde en surrealistische ervaring."

Roodgloeiend
In Midden- en West-Jutland stond de telefoon van de politie roodgloeiend. Veel mensen belden direct na de aardschokken gevoeld te hebben. Er zijn evenwel geen berichten over gewonden en de schade blijft beperkt tot barsten in muren en omgevallen televisies. De laatste keer dat Denemarken werd getroffen door een aardbeving is niet eens zo lang geleden, namelijk december 2008. Toen lag het epicentrum in het Zuid-Zweedse Skåne. Toch menen seismologen dat de schok van gisteravond tot wel vijfmaal zwaarder was. Dat valt volgens hen ook te zien aan de schade die huizen en andere gebouwen hebben opgelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden