vrijdag 26 februari 2010

Krant verontschuldigt zich voor leed Mohammed-cartoons

KOPENHAGEN - Als eerste Deense krant heeft het dagblad Politiken zich tegenover de moslims verontschuldigd voor de krenkingen die de Mohammed-cartoons hebben veroorzaakt. Politici reageren echter furieus op deze stap.

In 2008 drukte Politiken een aantal spotprenten van de profeet Mohammed af. Islamitische organisaties waren des duivels en eisten excuses van de krant. Nu is Politiken voor de druk gezwicht en biedt de in totaal acht instanties, die bijna 95.000 moslims representeren, haar verontschuldigingen aan. Toch doet het dagblad middels de excuses geen afstand van zijn recht om de karikaturen te reproduceren. Bovendien verschoont de krant zich niet van de publicatie van de tekeningen. De verontschuldigingen hebben louter betrekking op de vele moslims die zich door de prenten gekwetst voelden. Voor de Saoedische advocaat, die de islamitische organisaties vertegenwoordigt, is daarmee de kous af.

Opstand
De spijtbetuiging heeft aan de andere kant de Deense politiek in opstand gebracht. Politici van links naar rechts menen dat door deze geste de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. Helle Thorning-Schmidt, partijleidster van Socialdemokratiet (sociaaldemocraten), noemt de schikking 'waanzin', terwijl collega Villy Søvndal van Socialistisk Folkeparti (de socialisten) vindt dat er over de vrijheid van meningsuiting niet te onderhandelen valt. Zoals verwacht reageert Pia Kjærsgaard, aan het roer bij de rechtste Dansk Folkeparti, woedend op de excuses: "absurd en diep, diep beschamend". Ook Naser Khader van Det Konservative Folkeparti (de conservatieven) en zelf met een islamitische achtergrond laakt het gebaar door Politiken. "Ik vind dit verraad jegens alle onderdrukte voorvechters van vrijheid in de Arabische wereld die hun mening niet kunnen uiten. Het is een knieval voor de islamisten die hiermee een kleine zege hebben behaald."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden