zondag 3 oktober 2010

Zweeds ziekenhuis test baarmoedertransplantatie

GOTENBURG - In het Sahlgrenska academisch ziekenhuis van Gotenburg kan binnenkort de transplantatie van een menselijke baarmoeder werkelijkheid zijn.

Een nieuwe baarmoeder is een alternatief voor adoptie of de in Zweden verboden surrogaatmoeder. Wetenschappers aan het Sahlgrenska ziekenhuis beleefden deze zomer een doorbraak toen ze rattenbaarmoeders naar andere ratten transplanteerden. Vervolgens mochten de ratten paren en werden ze ook drachtig. "Het ging goed. Ze kregen jongen die tot dusver normaal lijken te zijn", vertelt projectleidster Liza Johannesson. Zelfs tests op muizen, schapen en varkens zijn goed geslaagd en op dit ogenblik worden transplantaties uitgevoerd op bavianen, omdat die meer op mensen lijken. Johannesson: "We zijn heel ver gekomen. De bavianen zijn hopelijk de laatste stap voordat we over kunnen gaan op mensen. We hopen dat dit binnen twee jaar werkelijkheid is."

Scandinavië
Volgens de onderzoekers zouden alleen al in Scandinavië naar schatting 10.000 vrouwen in aanmerking kunnen komen voor een baarmoedertransplantatie. Een transplantatie kan een uitkomst betekenen voor vrouwen die zonder baarmoeder zijn geboren of bij wie de baarmoeder operatief is verdwijderd vanwege ziekte of bloedingen tijdens een bevalling. Over een paar weken wordt in Gotenburg een eerste informatiedag gehouden voor vrouwen en hun familie. Volgens het ziekenhuis is de interesse groot. De onderzoekers richten zich overigens alleen tot vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Ondanks al het goede nieuws wordt er gewaarschuwd dat de ingreep niet zonder risico's is. Bovendien betekent de transplantatie een uitdaging voor de medische ethiek. Er is speciale aandacht nodig voor degene die een baarmoeder doneert, degene die de baarmoeder ontvangt en zeker ook voor het toekomstige kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden