vrijdag 20 augustus 2010

Iron Maiden gaat bij Noorse arts voor patiënten

BERGEN - Een galsteenpatiënt schreeuwde het uit in de wachtkamer, maar er kwam geen hulp. De arts was namelijk naar een Iron Maiden-concert. "Ik heb ook andere banen en was niet bang om ontslagen te worden", reageert Jan Øren die in heel Noorwegen nu de 'Rockdokter' wordt genoemd.

Toen de wachtrijen toenamen op de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis in Bergen kreeg de collega-arts van Øren in de gaten dat hij alleen werkzaam was. En snel kwam men er achter dat dokter Øren een optreden van de Britse hardrockgroep Iron Maiden bijwoonde. "Eigenlijk was ik niet van plan om naar Iron Maiden te gaan en had daarom ook geen kaartje gekocht. Maar toen kreeg ik een uitnodiging om als medisch personeel te komen. Dat leek me toch best wel leuk", vertelt de 60-jarige arts over het incident dat in Noorwegen tot grote verontwaardiging heeft geleid. Hij vroeg vrij, maar het lukte hem niet om iemand te vinden die met hem de nachtdienst wilde ruilen. Dus vond Øren het wel prima zo.

Chaotisch
Volgens de krant Bergens Tidene werd de situatie op de afdeling spoedeisende hulp al vrij snel chaotisch. Een patiënt worstelde met galsteenklachten, maar de eenzaam achtergebleven arts had geen tijd om te komen. Even na middernacht kreeg Jan Øren een telefoontje dat hij zich onmiddellijk richting ziekenhuis diende te begeven. Op de vraag of hij zich ervan bewust was dat zijn eenzijdig genomen verlof voor grote chaos op de spoedeisende hulp zorgde, antwoordt hij: "Je moet weten dat de inwoners van Bergen extreem ongeduldig en ondankbaar zijn en voor het minste geringste op de eerste hulp verschijnen. Er is altijd een rij op de eerste hulp." Maar even later neemt de Rockdokter die uitspraak toch terug. "Dat had ik niet op die manier mogen zeggen. Ik ben geboren en getogen in Bergen en houd van de Bergense mentaliteit." Wel beweert Øren dat zijn collega's met het concertbezoek hadden ingestemd. Dat hij had geprobeerd zijn nachtdienst voor een avonddienst te ruilen, maar dat dit niet was gelukt. De andere artsen hadden er zodoende begrip voor het feit dat hij weg zou zijn.

Stappen
Maar volgens zijn chef is dat geen excuses en heeft stappen tegen Øren aangekondigd. Toch is Jan Øren niet ongerust. Zelf zegt hij dat hij meer dan een miljoen Noorse kronen (ruim 125.000 euro) per jaar verdient en dat hij meerdere banen heeft. Hij vertelt tevens maar wat graag over zijn muziekinteresse: "Rock is mijn grootste favoriet, maar eigenlijk luister ik naar alle soorten muziek. Muziek is mijn hobby en ik speel zelf gitaar, maar ben geen echte Iron Miaden-fan."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden