zondag 8 augustus 2010

Zweden negatief tegenover boerka op school

UPPSALA - Bijna 90 procent van de Zweden is tegen het dragen van islamitische gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, zo wijst een enquête door de Universiteit van Uppsala uit.

Het boerkadebat is een delicaat wieltje in de machine die Europese democratie heet. Veel landen wagen zich niet aan dit vraagstuk uit angst om zand te morsen in het toch al broze raderwerk van de Europese Unie (EU). Van een vastloper in het EU-parlement door het recente verbod van de islamitische kledingstukken in België en Frankrijk is het nog niet gekomen, maar veel speling lijkt er niet te zijn. De grens tussen godsdienstvrijheid enerzijds en vrije en open communicatie tussen mensen in het openbaar leven aan de andere kant mag gerust behoorlijk troebel worden genoemd.

Nultolerantie
In Zweden menen critici van de boerka en nikab dat er op scholen een nultolerantie zou moeten komen tegen het dragen van deze gezichtsbedekkende hoofddoeken. Eerder deze week kwam Jan Björklund, de minister van onderwijs en partijleider van de Zweedse liberalen, zelfs met het voorstel om de betreffende kledingstukken op school in de ban te doen. Collega-politici vielen over hem heen, maar wat denkt het Zweedse volk eigenlijk van dit idee? Door middel van een enquête onder bijna 1100 Zweden - waarvan 12,3 procent van buitenlandse komaf - kon de Universiteit van Uppsala hierover een aardig beeld schetsen. Bijna 90 procent van de respondenten is tegen het dragen van volledig gezichtsbedekkende kleding op school en op het werk. Degenen die zeer negatief zijn over een multiculturele samenleving waren ten opzichte van vorig jaar in aantal toegenomen. In 2009 had die groep nog een aandeel van 3,9 procent, maar dat cijfer groeide dit jaar naar 5,7 procent. Het zijn vooral jongeren en laagopgeleiden die deze mening aanhangen.

Stabiel
Anders ziet het ernaar uit dat de instelling van de Zweden jegens etnische diversiteit in vergelijking met voorgaande jaren ongeveer stabiel is gebleven. Van de ondervraagden zegt 67 procent goede ervaringen te hebben met personen van een andere cultuur als collega's of medecursisten. Net zoals eerdere jaren hebben vrouwen en hoogopgeleiden meer positieve ervaringen met immigranten. Zweden bezit van heel Europa nog altijd de meest positieve houding tegenover mensen die zich nieuw in het land vestigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden