zaterdag 24 juli 2010

Vier doden bij raftongeluk Noorwegen

LILLEHAMMER - Een middagje raften in de rivier de Sjoa in de Noorse regio Oppland is vier Oekraïners vandaag fataal geworden.

Aan het begin van de middag kreeg de politie een telefoontje dat meerdere personen in de rivier waren verdwenen. Toen de hulpdiensten arriveerden, werden al direct drie doden geborgen. Een vierde rafter was lange tijd vermist, maar werd later eveneens verongelukt uit het water gehaald. Volgens de politie maken de betrokken personen deel uit van een groep van 13 Oekraïners. De overlevenden werden meteen opgevangen door een traumateam. Het ongeluk vond plaats toen zes tweepersoonsrafts achter elkaar voeren. Drie vaartuigen sloegen om en de inzittenden raakten te water. Vervolgens werd er een grote reddingsactie op touw gezet met luchtambulances, reddingshelikopters, politie, brandweer, het Rode Kruis en ervaren rafters. De politie startte direct een onderzoek teneinde uit te vinden of het raften was georganiseerd. Maar dat werk werd bemoeilijkt door het feit dat niemand van de Oekraïense groep de Engelse taal machtig was. De politie zegt bovendien dat de Sjoa groot en het water koud is. De waterstand zelf bereikt op meerdere plaatsen een dergelijk hoog niveau dat raften daar onverantwoord is. Deze sport blijkt in de Sjoa een riskante aangelegenheid te zijn. Inclusief de doden van vandaag heeft het snelstromende water hier in vier jaar tijd aan in totaal zes rafters het leven gekost.

Val in afvoerput
Op circa 80 kilometer ten noorden van de plek des onheils viel een tweejarig Nederlands meisje gisteren op een camping in een zeven meter diepe afvoerput. Vermoedelijk verschoof de putdeksel toen het kind daar speelde. Het meisje lag tien minuten lang in water van drie meter diepte voordat hulp op Vollheim Camping ter plaatse was. Ambulancepersoneel voerde direct eerste hulp op haar uit, waarna ze in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Trondheim werd gebracht. Later vloog een ambulancetoestel het meisje door naar het Rijkshospitaal te Oslo, waar haar toestand vanavond nog onveranderd was. Op dezelfde camping had twee jaar geleden ook al een ernstig ongeluk met een peuter plaats. Toen viel een tweejarig jongetje in de rivier en kwam daarbij om het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden