zaterdag 3 juli 2010

West-Zweeds walvisskelet 14.000 jaar oud

STRÖMSTAD - Wegenbouwers in de West-Zweedse regio Bohuslän stuitten vorig jaar op het geraamte van een walvis. Nu hebben onderzoekers geconcludeerd dat het gaat om overblijfselen van maar liefst 14.000 jaar oud.

Het is een bijzondere geschiedenis. Walvisrestanten die een flink eind in het binnenland worden gevonden; toch niet iets dat geregeld voorkomt. Maar in Bohuslän kan het, want deze Zweedse streek bestond tijdens de oude steentijd - die duurde tot circa 10.000 jaar geleden - grotendeels uit eilanden. In april 2009 werd er even buiten Strömstad gewerkt aan snelweg E6 toen de bouwers in de klei de beenderen aantroffen. Aanvankelijk schatten zoölogen hun ouderdom op ongeveer 10.000 jaar. Maar nu, na gedegen analyse, hebben Zweedse en Engelse onderzoekers de tijdlijn nog eens 4000 jaar verder teruggeschoven.

Baai
Het skelet is afkomstig van een Groenlandse walvis en meet een lengte van 20 meter. Millennia geleden zwom het dier in deze buurt rond wat toen een 90-meter diepe baai van een ijszee was. Na zijn dood werden de botten door de luchtdichte kleilaag voortreffelijk geconserveerd. Straks wanneer de wegenconstructie achter de rug is, zal het skelet permanent op een recreatieplaats langs de weg worden tentoongesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden