donderdag 10 juni 2010

Bergbeklimmer dood door val van Kebnekaise

KIRUNA - Een man is vanacht op de hoogste Zweedse berg Kebnekaise om het leven gekomen. Samen met een kameraad wilde hij de midzomernachtzon vanaf de top bekijken toen hij een val van 400 meter maakte.

Om half twee vannacht rinkelde de alarmtelefoon bij de bergreddingsdienst. De beller vertelde dat zijn kameraad over de rand van de zuidtop was gevallen en spoorloos was verdwenen. Teneinde alarm te slaan moest de klimmer eerst de Kebnekaise naar het bergstation afdalen. Vervolgens lukte het de politie om per helikopter de gevallen bergbeklimmer 400 meter lager te lokaliseren, maar kon vanwege het moeilijk begaanbare terrein de plek des onheils niet bereiken. Met een top van 2114 meter boven de zeespiegel is de Kebnekaise de hoogste berg van Zweden. "Een groep bergredders is richting de plaats van het ongeluk geklommen", verklaart Erik Johansson, politiechef van de Zweedse regio Norrbotten. "Maar toen ze aankwamen, was de bergbeklimmer al overleden." De vriend van de verongelukte alpinist werd in het bergstation opgevangen om op verhaal te komen. Daar zal hij ook worden ondervraagd over hetgeen dat is gebeurd. Waarschijnlijk hadden de mannen de top beklommen om de midzomernachtzon te zien, zoals velen tijdens de zomermaanden doen.

Dodelijk ongeluk
Volgens de politie vindt er minstens eenmaal per jaar een dodelijk ongeluk op de Kebnekaise plaats. Johansson: "Mensen zeggen dat ze bergbeklimmer zijn, maar in principe kan iedere toerist naar de top klimmen en doet dat dan ook. Wanneer je ongetraind bent, slechte schoenen draagt en vermoeid bent, dan begeef je je als het ware op glad ijs en zit een ongeluk in een klein hoekje. Het advies aan iedereen die een tocht op de Kebnekaise wil maken luidt dan ook: draag degelijk schoeisel en goede kleding en neem voor ten minste een etmaal aan etenswaren mee. Onthoud bovendien om niet je eigen uithoudingsvermogen te overschatten. We krijgen vaak noodoproepen van klimmers die de top hebben bereikt en moe zijn, het koud hebben en zonder eten verkeren. Velen hebben een paar boterhammen en een thermosflesje bij zich. Maar als het weer omslaat of iets dergelijks, dan krijg je het daar bovenin zwaar."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden