donderdag 11 maart 2010

Bankbiljet 20 kronen raakt uit gratie Zweden

STOCKHOLM - Nog even en het kan gedaan zijn met het bankbiljet van 20 kronen. Riksbanken, de Zweedse Staatsbank, wil af van 'Selma's flappen'.

Het bankbiljet met de afbeelding van de populaire Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf heeft duidelijk zijn beste tijd gehad. "Het briefje wordt makkelijk verfrommeld, juist omdat het niet zoveel waard is (circa twee euro, red.)", vertelt Dick Malmlund, namens ondernemersorganisatie Svensk Handel. Wanneer de biljetten slijten, raken ze vaak verstopt in de machines die contanten hanteren. Ieder jaar is het daarom nodig om 30 tot 40 miljoen van deze briefjes opnieuw te drukken. Riksbanken wil daarom een munt met dezelfde waarde invoeren. "Die omschakeling wordt voor ons een hele toestand. Het gaat om een enorm gewicht en de hantering door handelaren wordt dan ook letterlijk een zware aangelegenheid". zegt Malmlund. In het nieuwe voorstel van de Staatsbank worden ook de introductie van een briefje van 200 kronen (ongeveer 20 euro) én de herinvoering van de 2 kronenmunt uit de jaren 70 genoemd. Bovendien krijgt al het contante geld nieuwe en betere beveiligingen tegen valsemunterij.

50 öre
Exact een jaar geleden werd al bekendgemaakt dat het einde van de munt van 50 öre in zicht is. Na 30 september dit jaar verdwijnt het geldstuk met een waarde van circa 5 eurocent definitief van de markt. De kleine, koperen munt is vanaf 1992 geslagen. Zwerft er ergens in je portemonnee nog een oude 2 kronenpenning uit de jaren 70? Geen nood. Ondanks dat de productie hiervan al in 1971 stopte, is het stuk kleingeld nog immer een wettig betaalmiddel. Met andere woorden, sla er derhalve zeker munt uit...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden