donderdag 11 februari 2010

Huisontruiming Oslo ontaardt in veldslag

OSLO - Vanochtend verliep de ontruiming van een pand in het centrum van Oslo zonder problemen. Toch was de vrede van korte duur. Vanavond gingen honderden demonstranten de straat op en zochten confrontatie met de politie.

Voor de Gemeente Oslo was het welletjes. Het huis aan de Hausmanns gate 42 had zijn beste tijd nu echt gehad. Al jaren geleden was het pand, onder andere vanwege een slechte brandveiligheid, onbewoonbaar verklaard. Plannen voor een ingrijpende renovatie werden ondertussen gesmeed. Maar al even lang hadden krakers het gebouw in bezit genomen en er bestonden geen indicaties dat ze snel zouden vertrekken. Tot vanmorgen vroeg een politiemacht aan de deur klopte en iedereen maande zijn biezen te pakken. De vijftien bewoners lieten zich zonder slag of stoot ophalen.
Onvrede
Eind goed, al goed. Tenminste, zo leek dit relaas naar zijn slotakkoord te gaan. Niettemin barstte eerder vanavond de bom alsnog. Circa 300 demonstranten gingen de straat op uit onvrede met de ontruiming. Ze richtten barricaden en wegversperringen op en stichtten op diverse plaatsen brand. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de menigte uiteen te jagen. Pas om 22:30 uur kwam de situatie onder controle en was het aantal betogers flink teruggelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden