Normaliter zijn studies van de gunstige invloeden van wijn gebaseerd op het gegeven dat onderzoekers proefpersonen vragen hoeveel ze drinken en hen vervolgens aan een analyse onderwerpen. Bij het experiment aan de Universiteit van Linköping draaiden de wetenschappers deze volgorde juist om. Hier deelden de onderzoekers drie maanden lang eerst wijn in verschillende hoeveelheden uit aan vrijwilligers. Een aantal deelnemers kreeg helemaal niets. Daarna werden de bloedwaarden gemeten. De wijndrinkers bleken 15 procent minder aan schadelijke cholesterol in hun bloed te hebben en toonden bovendien onveranderde leverwaarden.
Verbaasd
"We zijn verbaasd over hoe groot de verbetering van de cholesterolwaarde werd", zegt projectleider professor Fredrik Nyström die is verbonden aan de afdeling interne geneeskunde. "Een dergelijke verbetering kan normaal gesproken alleen maar met medicijnen worden bereikt. Zelfs met een andere levensstijl, zoals dagelijkse beweging of op dieet, behaal je helemaal niet hetzelfde effect." Volgens de professor is een bescheiden hoeveelheid wijn heilzaam voor iedereen die geen erfelijke aanleg heeft voor alcoholisme.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten