donderdag 28 januari 2010

Weergoden sparen Noord-Europa niet

GOTENBURG - Sneeuwstormen, gladheid, Siberische winden. Niets blijft Scandinavië momenteel bespaard.

Na een relatief rustige week in de noordelijke landen is de winter weer terug. Denemarken, Noorwegen en Zweden kregen het de afgelopen dagen flink te verduren. Een sneeuwfront vanuit het noorden legde het verkeer in de drie landen op vele plaatsen volledig stil. Noord-Noorwegen kreeg te maken met een zware storm. Vooral in Finnmark, Troms en het noorden van Nordland waaide het uitermate hard. "Het is voor het eerst sinds het noodweer Narve van vier jaar geleden dat we voor het hele noorden van het land een stormwaarschuwing hebben uitgezonden", vertelt meteoroloog Ane Fors. "En dat is zeer ongebruikelijk." In het westen van Noorwegen wordt meer sneeuw verwacht en gaat de temperatuur verder omlaag. De Noorse weerkundigen zien daaruit flinke gladheid ontstaan.

Denemarken
Het Deense wegverkeer zucht onder de genereuze sneeuwval. Op het eiland Bornholm waren daardoor gisteren nagenoeg alle wegen afgesloten. Vanacht werden de belangrijkste verkeersaders opnieuw begaanbaar gemaakt, regionale bussen rijden weer, zij het met vertraging. In het zuiden van Denemarken hadden de hulpdiensten het druk vanwege gladheid en ook op de eilanden Lolland en Falster kampt het verkeer met problemen door de witte neerslag.

Zweden
Vanuit heel Zweden komen meldingen over verkeersongelukken, echter, zonder ernstig persoonlijk letsel. Op snelweg E4, ten noorden van de stad Örnsköldsvik, kwam het autoverkeer geheel tot stilstand nadat een vrachtwagen met aanhanger dwars over de weg was gegleden. De Zweedse weerdienst (SMHI) waarschuwt voor aanhoudend chaotisch winterweer in de oostelijke helft van het land. Vanaf Lapland tot aan Blekinge in het zuiden verwachten de meteorologen harde wind en ijs op de wegen. Voor het zuidelijke deel van de Oostzee heeft de SMHI zelfs een weeralarm afgegeven in verband met storm en snel veranderende waterstanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden