woensdag 20 januari 2010

Datering Dode Zee-rollen nabij door Deense bijdrage

ODENSE - Voor het eerst in ruim 50 jaar tijd ligt de weg open voor de datering van de zogeheten Dode Zee-rollen. Prominent werk door onder anderen een Deense scheikundige resulteerde in deze wetenschappelijke opsteker.

Tussen eind jaren 40 tot en met midden jaren 50 werden in 11 verschillende grotten aan de noordwestkust van de Dode Zee grote hoeveelheden handgeschreven documenten gevonden. De rollen bevatten teksten in het Aramees, Hebreeuws en Grieks. Vermoedelijk stammen ze uit de periode 250 v. Chr. tot 50 n. Chr. en hebben een onschatbare waarde. Deze teksten zijn namelijk een van de zeldzame, eigentijdse bronnen die iets vertellen over het joodse leven van 2000 jaar geleden. Lang stoeiden wetenschappers met het bepalen van de ouderdom van de rollen. Om de tekst leesbaar te krijgen, hadden eerdere onderzoekers plantaardige olie gebruikt en over de perkamenten uitgesmeerd. Het vet maakte het maken van een goede datering er echter niet gemakkelijker op.

Splinternieuw
Maar het werk van een team onder leiding van de Deense chemicus Kaare Lund Rasmussen, die is verbonden aan Syddansk Universitet in Odense, heeft die kwestie nu zo goed als opgelost. Met deze splinternieuw ontwikkelde methode kan de olie worden verwijderd zonder de delicate perkamenten aan te tasten. Daarmee is het voor het eerst mogelijk om de ouderdom van de rollen op slechts 25 jaar nauwkeurig vast te stellen. Ruim 10 jaar lang werkten Rasmussen en zijn collega's aan de techniek. Waarschijnlijk is de volgende stap in het proces nu de beëindiging van de touwtrekkerij tussen Israël en Jordanië, aangezien beide landen aanspraak maken op de antieke documenten.

1 opmerking:

  1. Eindelijk! Graag kreeg ik enige links of verwijzingen naar uitgebreider werk van de professor rond dit thema.
    gvansweevelt@gmail.com
    mvg
    GV

    BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden