dinsdag 19 januari 2010

Kritiek op wijlen Zweedse auteur Stieg Larsson

STOCKHOLM - De in 2004 overleden schrijver Stieg Larsson krijgt in een nieuw boek over zijn leven een veeg uit de pan. Kurdo Baksi, auteur van de biografie, verwijt zijn vriend Larsson in zijn hoedanigheid als journalist onder meer gebrek aan objectiviteit.

Ook in de Lage Landen heeft Larsson inmiddels een flinke schare trouwe lezers. Zijn Millennium-trilogie viel bij het publiek goed in de smaak. De reeks bestaat uit drie boeken, Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid, en werden na de plotselinge dood van Stieg Larsson in november 2004 gepubliceerd en onder andere vertaald in het Nederlands. Vorig jaar nog verscheen van eerstgenoemde titel een verfilming onder de naam Millennium - Mannen die vrouwen haten. Maar zijn biograaf is duidelijk niet onder de indruk van Larssons loopbaan als journalist.

"Ik vond mijn vriend geen slechte journalist, maar hij was ook zeker geen hele goede", meent Baksi. In zijn biografie tekent hij op hoe Larsson in zijn tijd als redacteur bij het Zweedse persbureau TT werkte. Zo brak hij volgens Baksi de journalistieke regels door te schrijven over een doodsbedreiging die tegen hemzelf was gericht, zonder zijn eigen naam te vermelden. Kenneth Ahlborn, de voormalige chef van Larsson bij TT, en Larssons vriendin Eva Gabrielsson hebben zich furieus uitgelaten over de kritiek. Kurdo Baksi zegt bereid te zijn om het archief van TT om te spitten teneinde zo zijn gelijk te bewijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden