maandag 18 januari 2010

Psychologische oorlog raast tussen Noorwegen en Zweden

GOTENBURG - Vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen woedt er tussen Noorwegen en Zweden een psychologische oorlog. "Soms groei je door anderen neer te drukken."

Nog voordat er maar een schaats op het ijs van Vancouver is gezet, is de plaaggeest al uit de fles. In een filmpje dat onlangs op YouTube werd gezet, maakte de Noorse ski-equipe korte metten met de Zweedse winteratleten. De Noren zingen namelijk op denigrerende wijze over hun naaste buren. Op hun beurt pakken de Zweden vanavond Noorwegen terug. En dan niet alleen 's lands Olympische sporters. Nee, ook Alexander Rybak, winnaar van Songfestival 2009, en tv-presentator Fredrik Skavlan - nota bene een graag geziene gast op de Zweedse buis - krijgen ervanlangs tijdens het jaarlijkse sportgala op de Zweedse televisie.

Handschoen
"De handschoen is ons toegeworpen en wij zullen bovenop Noorwegen springen", legt gala-directeur Stephan Rimér uit. "Je kunt zeggen dat we het zat zijn." Eveneens zanger Magnus Uggla komt met een speciaal lied uit de verf. Zo drijft hij vanavond de spot met diverse bekende Noren en noemt hij het Noorse volk 'een stelletje vervloekte boeven'. Gala-presentator Peter Settman onderschrijft het treiteroffensief jegens het buurland. Lachend zegt hij: "De Noren hebben ons als natie beetgenomen, we kunnen nu niet stil blijven zitten. Soms groei je juist door anderen neer te drukken. Op de Olympische Spelen is het belangrijk dat we medailles pakken, maar het allerbelangrijkste is dat we Noorwegen verslaan..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden