zaterdag 16 januari 2010

Nochalanche bij vullen gasfles kost man been

GOTENBURG - Vader en zoon wilden hun eigen gasfles bijvullen op een tankstation. Het resultaat was een krachtige explosie waarbij de jongste van het duo uit Letland zijn onderbeen verloor.

De twee Letten reden in een vrachtwagen met Nederlands kenteken en stopten bij een benzinestation - bizar genoeg aan de Kruthusgatan ofwel Kruithuisstraat - in Gotenburg. Aan de LPG-pomp wilden ze een gasfles voor een mobiele keuken vullen. Een levensgevaarlijke klus die onmiddellijk werd afgestraft. De gasfles ontplofte en kostte de 24-jarige zoon een onderbeen en zijn 49-jarige vader een vinger. "Er is niets mis met de LPG-pomp", vertelt Bo Ramberg, directeur van Fordonsgas, het bedrijf dat het tankstation runt. "De druk in het systeem is 200 bar, terwijl een gasfles maar 21 bar aankan. Een explosie is dan een logisch gevolg." Normaal gesproken kunnen losse gasflessen helemaal niet aan de pomp worden gevuld. Behalve dat er in meerdere talen wordt gewaarschuwd voor het gevaar is het onmogelijk om pomp en fles aan elkaar te koppelen. Mogelijk gebruikte het tweetal zelfgemaakte gasfittingen teneinde toch aan de slag te kunnen.

3 opmerkingen:

 1. Levensgevaarlijk, een dergelijke nonchalance. Wat een drama!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. LPG staat voor Liquid Propane Gas, propaan dus, hetzelfde wat in de flessen primagaz zit enkel heel veel goedkoper....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. LPG betekend liqued Petrol gas en het is een mengsel van buthaan en propaan, net als campinggas dat is.
  als een pomp een druk geeft van 200 bar is het geen LPG pomp geweest maar LNG (aardag) o.i.d.
  en daar moet je zeker niet je LPG fles maa gaan vullen.
  techniesch gezien is er geen gevaar om bv 10 liter LPG in een lege 12 l gasfles te doen.

  een LPG tank in een auto is voor dezelfde druk gemaakt als een gasfles voo op de camping.
  Frits

  BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden