woensdag 13 januari 2010

Spaanse stierenvechter gaat de boer op in Zweden

NÄSSJÖ - Veehouders krijgen tijdens hun werk nogal eens trappen van koeien en stieren te verduren. Niet zelden leidt dit tot lichamelijk letsel. Maar olé... geen zorgen, want nu snelt een heuse stierenvechter de Zweedse boeren te hulp.

Joselito Ortega is een rasechte expert op het gebied van runderen. Deze Spaanse matador bekampt stieren met de regelmaat van de klok en mag daarom van harte opdraven teneinde de veeboeren in het Zuid-Zweedse Småland de fijne kneepjes te leren. Stierenvechters worden gezien als echte mannen, macho's van het eerste uur. Extra saillant dus dat Ortega enkele maanden geleden in het nieuws kwam toen hij reclame maakte voor Gay Up, een van origine Colombiaans frisdrankje dat populair is in de homoscene.

Hoorns
Desalniettemin moeten de stieren en koeien in Småland nu ferm bij de hoorns worden genomen. Op verzoek van het provinciebestuur komt de toreador daarom naar de plaats Nässjö om deze cursus te leiden. Tot dusver hebben al 15 veehouders zich aangemeld en ook de Zweedse oud-stierenvechter Emil von Schultz is van de partij. Omgaan met runderen betekent een behoorlijk risico; ieder jaar raken heel wat boeren gewond tijdens het uitoefenen van hun vak. Tussen 2004 en 2008 overleden zelfs vijf veehouders nadat ze door een koe of stier waren aangevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden