donderdag 4 november 2010

Skåne slaat alarm over Deense wasbeerhonden

MALMÖ - De Zweedse provincie Skåne verkeert in de hoogste staat van paraatheid vanwege de komst van een indringer uit Denemarken: de wasbeerhond.

Langs de kust met de Sont wordt momenteel haast gemaakt met het opzetten van vijftien bewakingscamera's. Deze maatregel moet voorkomen dat de wasbeerhonden vanuit Denemarken, waar ze zich snel verspreiden, naar Zweden komen. De wasbeerhond is een vreemde soort in Zweden en een ernstige bedreiging voor de biologische diversiteit van het land. "Willen we erin slagen om ze weg te houden, dan moeten we al extreem vroeg op pad", zegt Nils Carlsson, roofdierspecialist van het provinciebestuur in Skåne. Ook Christer Pettersson van de Zweedse natuurbescherming ziet de ontwikkeling ongerust tegemoet. "Wasbeerhonden hebben een hogere voortplanting en eten bijna alles. Ze leven zelfs in moerasgebieden en vormen een bedreiging voor al bedreigde diersoorten." Amfibieën, vogels en eieren behoren tot de favoriete kost van de wasbeerhond en die kan dan ook simpelweg uitgestrekte terreinen leegvreten. Maar dat is niet het enige gevaar. Het pelsdier draagt veelal ook hondsdolheid en echinokokkoseparasieten met zich mee die een bedreiging vormen voor andere wilde en tamme dieren en tevens mensen. Pettersson: "Het kan straks gevaarlijk zijn om verse bessen te plukken en te eten op plekken waar wasbeerhonden hun sporen hebben achtergelaten."

Vaste poot
Wasbeerhonden bestaan - door hun trek uit Finland - reeds in Noord-Zweden. Maar indien het dier vanuit Denemarken in het relatief dichtbevolkte Skåne en de rest van Zuid-Zweden een vaste poot aan de grond krijgt, dan wordt de bedreiging meteen een stuk groter. "Het zuiden van het land heeft gunstige omstandigheden", gaat Pettersson verder. "Er is veel voedsel en een mild klimaat, kortom een milieu waar het voor hen goed toeven is." De Europese Unie (EU), Noorwegen en Zweden hebben in een gemeenschappelijk project circa 5,3 miljoen euro gereserveerd om een vuist te kunnen maken en de verspreiding van de wasbeerhonden in Scandinavië te verhinderen. Onder meer worden warmtecamera's gebruikt om meerdere dieren te volgen die dan vervolgens worden gevangen, gesteriliseerd, uitgerust met een zendertje en weer vrijgelaten. Deze exemplaren lokken op hun beurt andere wasbeerhonden die kunnen worden gevangen en afgemaakt. Christer Pettersson: "Het doel van het project is een gemeenschappelijke inzet en de totstandkoming van een kennisbank die door de betreffende landen kan worden gebruikt in hun strijd tegen de wasbeerhond."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden