woensdag 20 oktober 2010

Onrust in Malmö na schietincidenten

MALMÖ - In het Zuid-Zweedse Malmö heerst grote onrust na schietpartijen waarbij de afgelopen dagen vijftien mensen zonder aanleiding werden beschoten en een dode viel.

De politie van Malmö tast in het duister over het motief van de beschietingen. Op één na hebben alle slachtoffers een andere etnische achtergrond dan Zweeds. Een theorie die bij de politie dan ook de ronde doet, is dat de dader specifiek richt op personen van buitenlandse komaf. "Dat is wel een van de belangrijkste theorieën die we hebben", zegt politiezegsman Per Lidehäll. "Toch kan dat ook net zo goed toeval zijn en dat de schutter juist op zoek is naar slachtoffers zonder getuigen." Paradoxaal genoeg is de enige dode een 20-jarige etnische Zweedse die in een auto zat naast een man met een buitenlandse achtergrond. Ook hij werd onder vuur genomen, maar overleefde de aanslag. In totaal acht mensen zijn tot dusver door de beschietingen gewond geraakt.

Laserman
De schietincidenten in Malmö laten veel Zweden terugdenken aan het opzienbarende fenomeen 'de laserman' van begin jaren 90. Tussen 1991 en '92 schoot de misdadiger John Ausonius - alias de laserman, aangezien hij opereerde met een geweer met laserlicht - elf mensen neer in Stockholm en Uppsala. Van hen waren veruit de meesten van buitenlandse afkomst. Er viel één dode en de overigen raakten zwaar gewond. Na zijn arrestatie bekende Ausonius dat hij racistische motieven had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden