donderdag 7 oktober 2010

Kunstmuseum Malmö mist gestolen schilderijen niet

MALMÖ - Uit het kunstmuseum van Malmö zijn schilderijen ter waarde van ruim een miljoen euro gestolen zonder dat de cultuurinstelling daar zelf van op de hoogte was.

De ontdekking van de diefstal kwam toevallig aan het licht. Tijdens een huiszoeking in de stad Landskrona in verband met een ander misdrijf vond de politie drie schilderijen waarvan werd vermoed dat ze waren gestolen. Een agent met interesse voor kunst bekeek de werken van dichtbij en zag op de achterzijde etiketten met de naam van het kunstmuseum te Malmö. Maar logisch leek de vondst niet, aangezien er door het museum geen aangifte was gedaan. Pas nadat de politie contact had opgenomen met de directeur van de kunstverzameling viel alles op zijn plaats. "Toen de politie belde en over de vondst vertelde, stond mijn hart stil", reageert de verbouwereerde directeur Göran Christenson. "Je gelooft gewoon niet dat zoiets hier kan gebeuren. Het voelt alsof je zelf bent bestolen, je voelt je kwaad en gekrenkt. Noch ik, noch het personeel kan uitleggen hoe dit heeft kunnen gebeuren. De schilderijen waren tot voor kort onderdeel van onze permanente tentoonstelling en lagen tijdelijk opgeslagen voordat ze in het magazijn zouden worden geplaatst."

Beveiligingsroutines
Het museum, dat de grootste collectie eigentijdse Scandinavische kunst beheert, is nu een intern onderzoek gestart teneinde de beveiligingsroutines aan te scherpen. Bovendien wordt een extra inventarisatie uitgevoerd om te zien of er niet meerdere schilderijen zoek zijn. Overigens zijn de drie ontdekte werken Twee Vrienden (1913) van Edvard Munch met een waarde van bijna 1,1 miljoen euro; Meerlandschap (1860) door Gustaf Rydberg en Danseres in Beweging (1919) van Pär Siegård die beide werden getaxeerd op ruim 21.000 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden