zaterdag 9 oktober 2010

Dramatische brand veerboot Oostzee

KOPENHAGEN - Een veerboot op weg van het Duitse Kiel naar de Litouwse havenstad Klaipėda is vandaag op dramatische wijze in zijn geheel uitgebrand.

Het onder Litouwse vlag varende schip, de Lisco Gloria van de Deense eigenaar DFDS Seaways, vatte even na middernacht nabij het eiland Langeland in Denemarken vlam. Toen Deense en Duitse reddingsploegen op de plek des onheils arriveerden, troffen ze de 236 passagiers en bemanningsleden in reddingsboten en zelfs zwemmend in het water aan. "Een van onze schepen kwam aan bij de veerboot en constateerde dat er aan boord een grote brand woedde", vertelt een woordvoerder van de Deense reddingsdienst. "Het was een enorme brand, het vaartuig stond in lichterlaaie. De meeste passagiers en bemanningsleden werden gered, maar we zagen twee personen die zich nog op het achterdek bevonden en die we moesten overhalen het water in te springen waarna ze gered konden worden." Het lukte leden van het Duitse reddingsteam om onder deze zware omstandigheden aan boord van het brandende schip te gaan en daar het anker uit te gooien. Een aantal opvarenden liep rookvergiftiging op of raakte licht gewond.

Slagzij
Later vanmiddag besloten Duitse blusschepen hun werkzaamheden te staken en de Lisco Gloria gecontroleerd uit te laten branden. De veerboot had toen door de grote hoeveelheden bluswater slagzij gemaakt. Over de oorzaak van de brand wordt nog gespeculeerd. Zo doet een theorie de ronde dat de brand begon toen een vrachtwagen aan boord explodeerde. Dat het hierbij zou gaan om een terroristische aanslag wordt door de betrokken partijen naar het rijk der fabelen verwezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden