woensdag 6 oktober 2010

Deense psychologen: "Ook mannen zijn winkelverslaafd"

ÅLSGÅRDE - Altijd gedacht dat alleen vrouwen met tassen vol kleding en make-up koopziek kunnen zijn? Vergeet het. Mannen winkelen met hetzelfde bonzende hart en trillende vingers, aldus Deense psychologen.

Elektronica, sportartikelen en gereedschap zijn de zaken waar veel mannen meer dan verlangend naar uitkijken. Een vijfde van de Denen die aan koopziekte lijden is man, volgens het Deense psychiatriefonds. Spullen worden gekocht teneinde een innerlijke onrust te kalmeren en dure aanwinsten worden dan ook vaak in kasten en lades verborgen. Maar terwijl vrouwen al sinds jaar en dag hulp zoeken en zich laten behandelen, zien mannen zichzelf vaak juist al verzamelaar van verschillende dingen en duiden ze hun winkelgekte gewoon als hobby aan.

Trance
"Ze gaan als het ware in trance en kunnen de gedachte om te winkelen niet laten varen", zegt Magnus Larusson die als therapeut is verbonden aan verslavingskliniek Majorgården te Ålsgårde. "Velen hebben een slechte zelfkennis en krijgen een kick wanneer ze de pincode intoetsen en weten dat de nieuwe werphengel straks van hen is." Bovendien denkt hij dat we nog maar het beroemde topje van de ijsberg hebben gezien, aangezien mannen het moeilijker vinden om voor hun probleem uit te komen en hulp te zoeken. "Pas wanneer hij zijn baan kwijt is geraakt en een lening in naam van zijn vrouw hebben afgesloten, moet de mannelijke winkelverslaafde erkennen dat zijn spel uit is."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden