maandag 11 oktober 2010

Deense kinderen gebruikt als orgaandonor

KOPENHAGEN - Kinderen moeten worden geïnformeerd en hun toestemming geven om donor te worden. Ondanks dat zijn Deense kinderen - zelfs zo jong als een jaar oud - gebruikt als donor bij beenmergtransplantaties.

Deze situatie betekent meer druk op oudere kinderen, terwijl de allerjongsten nooit om hun mening wordt gevraagd. Beide alternatieven zijn slecht, vinden de Deense adviescommissie in ethische vraagstukken (Etisk Råd) en de Deense kinderbescherming (Børnerådet). "Dit betekent altijd een dilemma voor een kind wanneer het moet beslissen of een dodelijk zieke zus of broer moet worden geholpen", zegt Lisbeth Zornig Andersen, voorzitster van Børnerådet. "Het is een grote druk voor het kind, omdat het antwoord al vantevoren bekend is, zelfs als het kind zelf geen risico wil lopen." De afgelopen tien jaar hebben 70 kinderen beenmerg aan een broer of zus met kanker gedoneerd. Meer dan de helft van hen waren jonger dan negen jaar oud. "Ik vind dat kinderen van een jaar oud niet mogen worden onderworpen aan een operatieve ingreep die niet in het belang van het kind zelf is. Zelfs niet als dat het leven van een broer of zus kan redden. Over het algemeen behoren minderjarigen niet als donor te worden gebruikt", zegt Lene Kattrup, lid van de Etisk Råd.

Zorgwet
De Deense zorgwet laat toe dat kinderen onder de 18 jaar weefsel en organen afstaan, maar dan wel alleen wanneer ze hier mondelinge informatie over hebben ontvangen en begrepen. In de praktijk betekent dat ouders hun toestemming voor het kind geven. Daardoor is het onzeker gesteld met de rechtspositie van het kind en dat is volgens beide instanties ethisch gezien onverdedigbaar. De organisaties hebben zich meerdere keren tot de Deense minister van Gezondheidszorg gewend. Ze stellen voor dat een onafhankelijke instantie de afweging voor de orgaandonatie door een kind dient te nemen, iets wat nu al in Zweden en Noorwegen gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden