dinsdag 21 september 2010

Hackers zetten privégegevens anti-immigrantenpartij online

GOTENBURG - Zweedse hackers hebben een lijst met 5700 namen van leden of sympathisanten van de anti-immigratiepartij Sverigedemokraterna (Zweden-democraten, SD) op het internet gezet.

Volgens SD-mediaspecialist Erik Almqvist bevat de lijst namen, telefoonnummers en adressen en is afkomstig van een eerdere website. "Sverigedemokraterna heeft niets van die gegevens ingevoerd, maar het zijn de mensen zelf die dat op onze oude website hebben gedaan." SD heeft van het voorval inmiddels bij de politie aangifte gedaan. Almqvist meent dat het publiceren van de gegevens een methode is om sympathisanten schrik aan te jagen. "Eigenlijk is het niet eens gevoelig informatie, maar we weten dat er een sterke dreiging tegen leden van onze partij bestaat", vertelt hij.

Slechte computerbeveiliging
IT-expert Joakim von Braun zegt dat de daders zich schuldig hebben gemaakt aan een reeks overtredingen. Tegelijkertijd toont hij zich kritisch tegenover de slechte computerbeveiliging bij de SD. "Vreemd dat de SD zich niet beter beschermt, terwijl ze ook al eerder tijdens de verkiezingscampagne onder vuur lagen. De wet op persoonsregistratie schrijft voor dat een organisatie gevoelige informatie op een veilige manier dient te beschermen." Eén van de slachtoffers van de hackers zegt dat hij niet verbaasd is dat de website werd gekraakt. "Er bestaat momenteel in Zweden zo'n haat tegen de partij dat dit te verwachten viel. Het jaagt vooral de mensen angst aan die hun gegevens hadden achtergelaten en er op vertrouwden dat ze anoniem konden blijven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden