dinsdag 28 september 2010

Aanbieden sigaret minderjarige strafbaar in Finland

HELSINKI - Een minderjarige in Finland trakteren op een sigaret kan straks een boete of zelfs gevangenisstraf opleveren. Vanaf oktober wordt hier de strijd tegen tabak verder verscherpt.

Met het strenger maken van de tabakswet wil de Finse overheid het voor kinderen moeilijker maken om aan rookwaren te komen. Minderjarigen mogen geen tabaksproducten over de grens halen en zelfs geen pakje sigaretten bij zich hebben. Importeren kan worden bestraft, hoewel kinderen voor het bezit van tabak geen straf hoeven te vrezen. Ook is het straks verboden om te roken op plaatsen waar kinderen aanwezig zijn. Dat geldt tevens voor gemeenschappelijke woonruimten. Bij evenementen die buitenshuis plaatshebben, zoals in stadions, wordt het verboden om op de tribune te roken.

Rookvrij
De volgende stap naar het doel van de wetsontwerpers, een rookvrij Finland, zal nog voor 2012 worden gezet. Pakjes sigaretten in winkels mogen dan niet langer boven de toonbank zichtbaar zijn. Klanten die het assortiment willen bekijken, kunnen in dat geval om een brochure vragen waarin de verschillende merken en prijzen staan afgebeeld. Voor hotels geldt tegelijkertijd de regel dat slechts één op de tien kamers beschikbaar zal mogen zijn voor rokers. Vanaf 2015 worden bovendien alle tabaksautomaten weggehaald.

Snus
Naast de strengere wetgeving op rookwaren wordt ook de strijd tegen snus, een tabakssoort die hoofdzakelijk Noord-Europeanen nuttigen door deze achter de bovenlip te stoppen, opgevoerd. Aangezien het Zweden niet is gelukt om de illegale internethandel aan banden te leggen, heeft Finland besloten hier met ijzeren hand verandering in te brengen. Vanaf volgende maand wordt het voor de Finnen verboden snus op het wereldwijde web aan te schaffen. Wel blijft het legaal om snus voor eigen gebruik in het buitenland te halen, maar dan maximaal 30 blikjes. Een snuscadeautje voor een vriend of vriendin over de grens kopen, is straks niet meer toegestaan. Van de gehele Europese Unie (EU) is Zweden trouwens het enige land waar snus nog steeds wordt toegelaten. Het behouden van dit voorrecht was een Zweedse eis toen het land in 1994 toetrad tot de EU. Wel moest Stockholm erop toezien dat snus niet op andere Europese markten terecht zou komen. Ondanks dat de Zweedse autoriteiten zich hebben ingezet om de uitvoer van snus te beperken, is het erg lastig gebleken de handel op internet onderuit te halen.

3 opmerkingen:

 1. Man, man, man,
  Miserie, miserie, miserie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koekoek, koekoek,
  een non met een lange broek!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. roken is een eigen keuze , punt , de olie industrie maakt ook doden en dat mag wel ,,,

  BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden