maandag 30 augustus 2010

Chaos op Noorse bergwegen door 'zomersneeuw'

LOM - In Noorwegen kan het door sneeuw aardig spoken. Tenminste... tijdens de wintermaanden dan. Maar afgelopen nacht veroorzaakte een extreme sneeuwstorm voor complete chaos op de wegen van Jotunheimen.

Met het weer in Scandinavië weet je het nooit. Zo is het gedurende de zomermaanden het ene moment bloedheet en is een duik in een meertje of in de koele zee een heerlijke verkwikking, terwijl het andere moment de lucht ineens betrekt en de regen met bakken omlaag komt. Toch zou Noord-Europa niet zo mogen heten wanneer ook de winterse grillen zich niet zo nu en dan vertonen. Na het lange, koude winterseizoen waarin diverse records werden gebroken, is het weer hier tijdens de rest van het jaar zijn ijzige streken in geen geval verleerd. Eind mei bijvoorbeeld deelde de winter met het warme weer in aantocht alsnog een plaagstootje uit in de regio Buskerud, waar in meerdere plaatsen sneeuw viel. Vannacht werden automobilisten in het hoogland Jotunheimen overvallen door een enorme sneeuwval. In korte tijd viel er maar liefst 40 tot 50 centimeter sneeuw. De witte neerslag verraste niet minder dan 60 tot 70 auto's in de buurt van Galdhøpiggen, met ruim 2400 meter de hoogste berg van Noorwegen. In Jotunheimen raakte een flink aantal auto's vast in de witte wegblokkade. Bergingsbedrijven hadden handenvol werk.

Chaotisch en nerveus
"De stemming in de bergen was chaotisch en nerveus. Velen waren van de weg afgeraakt", vertelt Nils Sødal, communicatiechef van Norges Automobil-Forbund (NAF), de Noorse ANWB. Vijftien voertuigen zaten zo vast in de sneeuw dat de inzittenden naar beneden werden gebracht om te overnachten in het dorp Lom. "Ze maken het goed. Ze hebben warme kamers en te eten gekregen en konden even tot rust komen", gaat Sødal verder. "In de loop van vandaag brengen we ook hun auto's naar beneden." Volgens meteoroloog Frode Korneliussen is sneeuw in de Noorse bergen gedurende augustus niet ongebruikelijk. "Deze sneeuwval vond plaats op 2000 meter en daar kan het sneeuwen wanneer het op zeeniveau zo koel is als nu. Maar het is abnormaal dat er in augustus zo'n grote hoeveelheid sneeuw, 40 tot 50 centimeter, valt. Ook vandaag heeft het nog wat gesneeuwd, maar het ziet er nu naar uit dat de sneeuwstorm momenteel wegtrekt. De chaos is voor deze keer voorlopig voorbij."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden