dinsdag 6 juli 2010

Zweedse feministen verbanden geld

VISBY - Sommige politieke partijen gebruiken wel heel rigoureuze middelen om aandacht te trekken. De Zweedse feministische partij verbrandde vanochtend ruim 10.000 euro aan bankbiljetten.

Straks in september gaan de Zweden naar de stembus om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen. Daar waar de meeste kandidaten het land doorreizen en met debatten het vizier op zich gericht weten te krijgen, doen anderen dit op wel een zeer omstreden wijze. In de stad Visby op het eiland Gotland voerde Gudrun Schyman, partijleidster van Feministisch Initatief (IF), 100.000 Zweedse kronen aan een rokende barbecue. Hiermee wilde de politieke organisatie opmerkzaamheid voor het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. "We verbranden het geld, omdat we willen laten zien hoeveel vrouwen per minuut aan loon mislopen", reageerde Schyman en gaf tegelijkertijd toe dat de actie als wanhopig kan worden beschouwd. "Het is een democratisch schandaal dat wij een samenleving hebben die decennium in, decennium uit vrouwen systematisch discrimineert. Ik weet dat velen verontwaardigd en kwaad zijn over deze daad, maar wij zijn geen liefdadigheidsinstelling; wij zijn een politieke partij die verandering wil." Het geld is volgens FI geschonken door een reclamebureau - een bedrijf waarvan de eigenaren nota bene mannen zijn. Betaalmiddelen vernietigen door ze letterlijk in brand te steken, is krachtens een woordvoerder van de Zweedse centrale bank niet verboden.

"Respectloos"
Maar zoals verwacht heeft de actie heel wat negatieve responsen losgemaakt. "Dit is respectloos tegenover mensen die in armoede leven", verklaarde Annika Qarlsson, voorzitter voor het vrouwencollectief van de Zweedse sociaalliberalen, Centerpartiet. "Een belediging aan het adres van iedereen die moeite heeft om rond te komen en keihard voor een hongerloontje moet werken. Ik vind niet dat ze iets constructiefs hebben laten zien." Ook het Zweedse Leger des Heils toonde zich kritisch: "Dat was een heleboel geld waarvan we voor veel maaltijden hadden kunnen zorgen", zei Elisabeth Fredell van de organisatie Stadsmissionen. Leden van de Zweedse socialistische partij en de liberaalkonservatieven noemden het gebaar door FI respectievelijk 'geen serieuze manier om aandacht te trekken' en 'volledig onbegrijpelijk en onverantwoordelijk'.

Steun
Niettemin kregen de feministen ook steun voor hun protest. "Ik begrijp de symboliek, vrouwen hebben een slechtere positie. Dit is de wijze van FI om dat uit te drukken en dat respecteer ik", vond Angela Beausang, voorzitter van ROKS, een organisatie die zich in Zweden inzet voor mishandelde vrouwen en meisjes. Waar de pecunia anders voor gebruikt hadden kunnen worden, hangt volgens haar af waar je dat mee vergelijkt. "Ze hebben het geld per slot van rekening gekregen van degenen die er genoeg van hebben."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden