vrijdag 11 juni 2010

Steeds meer IJslanders in financiële moeilijkheden

REYKJAVIK - Zeker 35 procent van de IJslandse gezinnen bevindt zich in zwaar financieel weer. Hagmunasamtök heimilanna, een organisatie die de families vertegenwoordigt, bracht dit verontrustende nieuws naar buiten.

"De misère onder IJslandse gezinnen wordt met de dag groter en dat terwijl de Centrale Bank het probleem in zijn rapport over financiële stabiliteit heeft onderschat", zegt Marínó G. Njálsson, woordvoerder van de belangenvereniging. Volgens hem overwaardeert de regering de zogenaamde reddingspakketten die de ergste nood onder de bevolking moeten ledigen. Toen de IJslandse kroon in 2008 ongeveer met de helft devalueerde, had dit een grote impact op gezinnen en bedrijven. Velen hadden buitenlandse leningen afgesloten teneinde aan de hoge IJslandse rente te ontkomen. Maar zelfs degenen met een lening in IJsland hebben niet aan de problemen kunnen ontsnappen, aangezien die leningen waren geïndexeerd aan de consumentenprijsindex. Deze steeg per 1 januari 2008 met maar liefst 30 procent. Salarissen zijn veel minder gestegen en velen werken minder overuren. Bovendien zijn de belastingen omhooggegaan. Dit alles betekent dat de koopkracht van de IJslanders in tweeënhalfjaar tijd is gedaald met 15 procent.

Sigurdardóttir
Premier Jóhanna Sigurdardóttir verklaarde eerder deze week in het IJslandse parlement, Althing, dat de ineenstorting van het banksysteem niet had geleid tot grotere problemen voor 9000 gezinnen, zoals eerder werd gedacht, indien de financiële bijstand door de regering niet was verstrekt. Echter, Njálsson staat lijnrecht tegenover deze mening en noemt de uitspraken van de premier buitengewoon misleidend. Volgens een enquête, uitgevoerd door onderzoeksbureau Capacent, heeft maar een derde van de groep die in financiële nood verkeert, gebruik gemaakt van de overheidssteun. Tegelijkertijd zegt de meerderheid van de ondervraagden wel dat ze meer hulp nodig hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden