zondag 9 mei 2010

Vulkaanas te koop voor schoonmaak boerderijen IJsland

REYKJAVIK - Een internetwinkel in IJsland verkoopt wereldwijd as uit de vulkaan Eyjafjallajökull teneinde schoonmaakoperaties op getroffen IJslandse boerderijen te financieren.

Het stof uit de IJslandse vulkaan is met name het luchtvaartverkeer een doorn in het oog. Maar daar maalt de virtuele boetiek nammi.is helemaal niet om. Sterker nog, deze onlinewinkel voor producten van IJsland heeft de enorme neerslag van vulkanische as juist aangegrepen voor een splinternieuw marketingconcept. Het bedrijf verkoopt sinds kort potjes met as en met de opbrengst wordt schoonmaak- en beschermingswerk in het zuiden van de eilandnatie gesteund. Bestellingen komen uit de gehele wereld binnen. "In het begin kregen we vooral bestellingen uit Australië en Amerika. Zeg maar uit landen die hun portie as nog niet hadden ontvangen, zoals bij een heel aantal Europese landen wel het geval was", vertelt nammi.is-directeur Sófus Gústavsson. "Momenteel komen bestellingen binnen uit hoofdzakelijk Groot-Brittannië en Scandinavië waar de afgelopen weken erg veel is bericht over de vulkaanuitbarsting. Toch zijn de potjes as nauwelijks aan te slepen."

Niet goedkoop
Overigens is de as niet goedkoop - een glazen potje met 160 gram stof kost omgerekend circa 24 euro - maar Gústavsson verklaart dat dat voor het goede doel is. De gehele opbrengst wordt namelijk geschonken aan ICE-SAR, een IJslandse hulpdienst die wordt gerund door vrijwilligers. Deze organisatie is al vanaf het begin van de Eyjafjallajökull-eruptie ter plaatse om boeren te helpen hun vee in veiligheid te brengen en te assisteren met het schoonmaken van boerderijen en landerijen die door de neerslag van as zijn getroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden