zondag 16 mei 2010

Leven in Zweedse jongerentehuizen harder dan in gevangenis

GOTENBURG - Jongeren in speciale staatsgeleide tehuizen hebben minder rechten dan veroordeelden in de zwaarste gevangenissen van Zweden. Dat blijkt uit een onderzoek door de Zweedse radio.

De redactie van het radioprogramma Kaliber onderzocht journaals en documenten uit door de overheid gefinancierde jongerenopvang. Hierdoor kwam onder meer aan het licht dat jonge bewoners wekenlang gedwongen binnen kunnen zijn. In sommige gevallen zitten ze zelfs meer dan maand opgesloten zonder een enkele keer buiten te komen. Deze praktijk zou in het gevangeniswezen tegen de wet indruisen, aangezien alle gevangenen het recht hebben om ten minste één uur per dag een frisse neus te halen. In één van de journaals vertelde een meisje dat ze tijdens het verblijf in een tehuis met roken begon, omdat ze dan in ieder geval op een klein balkon mocht komen. Weer een ander meisje verwondde zichzelf moedwillig aan haar armen. Dit was zo ernstig dat ze naar het ziekenhuis moest voor behandeling; voor haar een extreme manier om buiten de deur te komen.

Veiligheidsoverwegingen
Volgens het bestuur van de staatsgeleide inrichtingen kan het in bepaalde gevallen nodig zijn om jongeren uit veiligheidsoverwegingen binnenshuis te houden. Jongeren die in speciale tehuizen worden geplaatst, komen vaak uit een chaotisch familiemilieu van misbruik, criminaliteit en geweld. Ze kunnen zware psychische problemen of handicaps hebben en daardoor een gevaar voor zichzelf en voor anderen zijn. Niettemin is het bestuur ook van mening dat alle jongeren die worden behandeld iedere dag even naar buiten zouden mogen. "Frisse lucht is voor ons een onderdeel van goede zorg", zegt vicedirecteur Nils Åkesson in een reactie. "In veruit de meeste van onze instellingen bestaat er de mogelijkheid om dagelijks de buitenlucht op te zoeken, bijvoorbeeld op een binnenplaats. Maar wanneer jongeren geweldadig zijn of vluchtgedrag tonen dan kan het een tijdje duren voordat ze buiten kunnen deelnemen aan activiteiten zoals boswandelingen of voetballen. Ook heeft het ermee te maken of er genoeg personeel ter plaatse is."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden