zondag 23 mei 2010

Deense chirurg met operatieverbod actief in Zweden

HUDIKSVALL - Een Deense chirurg met een operatieverbod in Noorwegen vanwege het foutief behandelen van 29 patiënten is gewoon werkzaam voor een ziekenhuis in het Zweedse Hudiksvall.

De vrouw heeft sinds januari 2008 een vaste baan in het provinciaal ziekenhuis als orthopeed. Maar van het feit dat ze wegens een lange reeks medische fouten tijdens haar eerdere werk in Noorwegen niet meer mocht opereren, bracht ze niemand in het Zweedse ziekenhuis op de hoogte. Een van haar missers was dat ze na een conflict met een collega een patiënt bloedend op de operatietafel achterliet. De man overleed later aan de gevolgen van die nalatigheid. Toch wist niemand in Hudiksvall iets van deze wanprestaties, aangezien bij het aanstellen van ziekenhuispersoneel alleen het medisch register in Zweden wordt geraadpleegd. In Noord-Europa bestaat een verdrag waarin de Scandinavische landen de certificaten van elkaars artsen erkennen. Dat houdt echter ook in dat wanneer een arts in een van de landen zijn of haar specialistenlicentie kwijtraakt gewoon in een ander land in de regio door kan blijven werken met de algemene artsenpapieren. Zodoende heeft het Zweedse ziekenhuis dan vooralsnog ook geen op- of aanmerkingen op het werk van de Deense chirurg.

Afwegingen
"Gedurende de tijd dat ze al voor ons werkt, heeft ze altijd goed werk geleverd", reageert Kjell Norman, afdelingschef bij de provincie Gävleborg. "Daar moeten we dan ook naar kijken wanneer we afwegingen maken over haar fouten die in Noorwegen zijn geregistreerd." Het ziekenhuis in Hudiksvall zal nu de rapporten over de medische dwalingen door de chirurg analyseren. Volgens de afdeling van de provincie Gävleborg, die is belast met het reilen en zeilen van het ziekenhuis, is het gegeven dat de chirurg haar fouten heeft verzwegen geen voldoende aanleiding om haar te ontslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden