vrijdag 30 april 2010

Nederlandse lezers verslinden Scandinavische thrillers

GOTENBURG - Spannende boeken uit Noord-Europa zijn een hit. In ten minste één op tien Nederlandse huishoudens werd afgelopen jaar een Scandinavische thriller gelezen. Of beter gezegd: verslonden...

Volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zijn Nederlanders echt in de ban van misdaadverhalen afkomstig uit het hoge noorden. Bijna één op de vijf titels in de Top 60 van bestverkochte boeken in dit genre is van de hand van Noord-Europese auteurs. Wie anders dan Stieg Larsson voert deze verkooplijst aan, zoals blijkt uit Dossier Juni - Maand van het Spannende Boek 2010, welke is gebaseerd op verkoopcijfers van enquêtebureau GfK Retail & Technology Benelux B.V. De boeken uit Larssons Millennium Trilogie bezetten plaats 1, 3 en 4 en daarmee was de inmiddels overleden Zweedse auteur de bestverkopende schrijver op de Nederlandse boekenmarkt. Van alleen al het eerste deel in de trilogie, Mannen die Vrouwen Haten, zijn ruim 800.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Volgens de Stichting CPNB verslinden Nederlandse lezers omdat Noord-Europese thrillers uitblinken in realisme. "Het is er altijd koud en er zijn genoeg afgelegen plekken om te kunnen moorden", meent programmaleidster Esther Scholten.

MØRD en DØDSLAG
Onder de naam MØRD en DØDSLAG wordt op dinsdag 1 juni de Maand van het Spannende Boek voor het vierde achtereenvolgende jaar geopend. Het feest vindt plaats in de Melkweg te Amsterdam en staat, zoals de naam al doet vermoeden, in het teken van de Scandinavische misdaadliteratuur. Diverse noordelijke schrijvers, onder wie Maj Sjöwall en Jens Lapidus, zullen hier aanwezig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden