zondag 4 april 2010

Einde aan striptease in IJsland

REYKJAVIK - IJslandse stripteasedanseressen kunnen beter maar hun kleren aanhouden en op zoek gaan naar een ander beroep. Vanaf 1 juli is de uitoefening van hun vak namelijk verboden.

In januari 2008 gaf de IJslandse minister van Sociale Zaken, Jóhanna Sigurðardóttir, de opdracht aan een speciale werkgroep een plan van aanpak tegen mensenhandel te smeden. Het initiatief was extra actueel vanwege het grote aantal stripclubs dat de afgelopen twee decennia werd opgedoekt en waar vooral Oost-Europese vrouwen op het podium stonden. Nu heeft het parlement in Reykjavik, het Althing, een wet aangenomen die striptease verbiedt. De goedkeuring verliep overigens geheel volgens de verwachting, aangezien ongeveer de helft van de IJslandse volksvertegenwoordiging uit vrouwen bestaat. "Het is onacceptabel dat vrouwen of mensen in het algemeen op deze manier worden verkocht als handelswaar", reageert parlementslid Kolbrún Halldórsdóttir namens Vinstrihreyfingin, het IJslandse GroenLinks. Tegen deze achtergrond is het opmerkelijk dat prostitutie wél legaal blijft in de Scandinavische eilandnatie. Over dit thema is de afgelopen tijd volop gediscussieerd, maar de partijen konden het daarover niet eens worden. Wel werden koppelarij, verhuur van werkruimte aan prostituees en andere vormen van tussenhandel binnen de prostitutie verboden.

Des duivels
De exploitanten van stripclubs zijn des duivels over de politieke ontwikkelingen en hun reactie heeft dan ook niet lang op zich laten wachten. "Ik heb geen enkele wet of regel overtreden en ik heb in mijn zaak geïnvesteerd zodat ik tot het jaar 2013, wanneer mijn vergunning verloopt, in bedrijf kan zijn", zegt Davíd Steingrímsson, uitbater van stripclub Vegas in Reykjavik, verbolgen. Hij en andere stripclubeigenaren zijn nu van plan financiële compensatie van de regering te eisen. Voorts dreigen diverse exploitanten Steinunn Valdís Óskarsdóttir wegens smaad voor de rechter te slepen. De politica van de sociaaldemocraten, Samfylkingin, deed eerder de uitspraak dat bij de exploitatie van stripclubs georganiseerde misdaad en mensenhandel betrokken zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden