dinsdag 16 februari 2010

Wolf hoogstwaarschijnlijk terug in Denemarken

JELS - Na bijna 200 jaar lijkt het er op dat Denemarken zich mag verheugen op de terugkeer van de wolf. Ooggetuigen en voetsporen in de sneeuw wijzen sterk in die richting.

Onafhankelijk van elkaar vertelden twee mensen hoe ze in de buurt van het dorp Jels in het zuiden van Jutland een wolf hadden gespot. "Zeer geloofwaardig", zegt Svend Hansen van het Deense Bos- en Natuuragentschap, Skov- og Naturstyrelsen. En terwijl hij bezig is sneeuwsporen te volgen, gaat hij verder: "Ze vertelden dat ze de wolf op korte afstand hadden gezien en twijfelden daar geen moment aan. Ik ben het spoor nu al zo'n drie kilometer aan het volgen en er is niets wat tegenspreekt dat hier een wolf heeft gelopen. Het spoor is rechttoe, rechtaan totdat het in de omgeving komt van bebouwing en dan buigt het plotseling af. Dat duidt op een wolf, omdat die altijd probeert uit de buurt van mensen te blijven."

Grote hond
Desondanks is Hansen niet 100 procent zeker. Aan de sporen kan niet met zekerheid worden vastgesteld of het gaat om een wolf of een grote hond. Maar het zou enigszins een sensatie zijn, aangezien de laatste wolf al in 1813 werd doodgeschoten. Niettemin is de verrassing niet heel groot. De afgelopen jaren hielden wolven zich namelijk al op langs de Duits-Deense grens. Indien Denemarken inderdaad bezoek van een wolf heeft gehad, verwacht het Bos- en Natuuragentschap dat hij zich waarschijnlijk weer zal laten zien. Ook al is de wolf een extreem schuw dier. Het is verboden om op de wolf te schieten, maar voor mensen en huisdieren is hij ongevaarlijk, verzekert de natuurorganisatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden