vrijdag 5 februari 2010

'Vredesduif' Noorwegen boekt recordverkoop wapens

OSLO - Ruim 377 miljoen euro. Dat is wat Noorwegen afgelopen jaar aan wapenexport opstreek. Een recordbedrag voor de Scandinavische 'vredesduif'.

"Dit zwakt de rol van Noorwegen als vredesnatie dusdanig af. Wat ik mis is dat onze regering aan haar eigen bevolking durft toe te geven dat het verdienen aan oorlog ook in de interessesfeer ligt. Dit is gewoon een vredesnatie onwaardig." Ida Thomassen, hoofd van Changemaker, de jongerenliefdadigheid van de Noorse Kerk, is diep teleurgesteld over haar land. Ten opzichte van 2001 is de totale Noorse wapenverkoop bijna vijfmaal zoveel, terwijl de export naar de Verenigde Staten zelfs twintig keer toenam. In de regelgeving van Noorwegen staat geschreven dat Noorse wapens niet verkocht mogen worden aan een land dat in oorlog verkeert. Maar wanneer Noorwegen wapens uitvoert naar NAVO-partner Amerika en die wil ze vervolgens doorverkopen, dan is Noorse goedkeuring niet vereist.

Bloed
Thomassen: "Dat kan Noorwegen uiteindelijk bloed aan de handen opleveren. Dit land is een van de grootste wapenexporteurs ter wereld, maar het heeft geen enkele controle over waar de wapens terechtkomen." Gry Larsen, staatssecretaris van het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zaken, kan zich niet vinden in de kritiek. "We hoeven ons nergens over te schamen en we houden niets verborgen. Ik vind het geen enkel probleem dat Noorwegen een wapenindustrie heeft en wapens exporteert", zegt ze en vult aan: "Wat belangrijk is, is dat er een strenge regelgeving bestaat. En die hebben we."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden