zondag 14 februari 2010

Betogers Oslo: nee tegen karikaturen, ja voor respect islam

OSLO - Pro-islamtische demonstraties vulden de afgelopen dagen de straten van Oslo. Er werd in de Noorse hoofdstad volop geprotesteerd tegen de Mohammed-karikaturen en voor respect voor de islam.

Allereerst trokken vrijdagmiddag circa 3000 betogers naar het centrum van Oslo teneinde te demonstreren tegen de recente publicatie van Mohammed-cartoons in de Noorse krant Dagbladet. De menigte had toestemming om een manifestatie te houden op Universitetsplassen en de politie had uit voorzorg alle oversteekplaatsen naar het redactiekantoor van Dagbladet gebarricadeerd. Toch liepen na afloop de meesten door in de richting van de redactie via een andere weg. Op Jernbanetorget, het plein voor het centraal station, werd er nog een tijdlang leuzen geroepen tegen het drukken van de gewraakte tekening die de profeet Mohammed als varken afbeeldt. Uiteindelijk lukte het de bewakers, die de organisatoren zelf hadden ingezet, om de mensenschare huiswaarts te laten keren.

Provocatie
Gisteren vond er wederom een protestactie plaats in de hoofdstad. Ditmaal waren tussen de 200 en 300 mensen op de been gekomen om hun stem te laten horen tegen de provocatie van moslims. Ze scandeerden voor vrede en respect en droegen borden mee met teksten als 'Nee tegen pesterijen' en 'Nee tegen etnische discriminatie'. Tegelijkertijd namen ze afstand van de uitspraken die een fundamentalistische moslim vrijdagmiddag had gedaan. "Het Noorse volk wordt niet wakker voordat er een nieuwe 11 september of 7 juli komt. Dit is geen dreigement, maar een waarschuwing", zei hij verwijzend naar de terreuraanslagen in New York en Londen en vervolgde: "Alle buitenlandse troepen moeten de islamitische landen onmiddellijk verlaten. Noorwegen heeft soldaten in Afghanistan en een militaire inzet staat gelijk aan een kruistocht tegen de islam."

Islamisering
In het verlengstuk van de demonstraties waarschuwde Siv Jensen, leidster van de liberale Fremskrittspartiet (Frp), vandaag voor de islamisering van de Noorse samenleving. Ze beschuldigde de regering van zwakte en veel te grote toegeeflijkheid. Ze meent dat het de Arbeiderpartiet en de minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Støre aan wil ontbreekt om in te grijpen tegen groeperingen die angst als wapen gebruiken. Jensen: "Een jaar geleden werd ik belachelijk gemaakt toen ik voor de stiekeme islamisering van Noorwegen waarschuwde. Nu kan ik slechts vaststellen dat ik gelijk had." Op zijn beurt vindt minister Støre juist dat Jensen via haar uitspraken met bangmakerij bezig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden