maandag 11 januari 2010

Doek valt voor Saab

TROLLHÄTTAN - Na ruim 60 jaar is een einde gekomen aan de activiteiten van autofabrikant Saab. Vandaag trok de Amerikaanse eigenaar General Motors (GM) de stekker uit het Zweedse bedrijf. Louter een bliksembod van omgerekend 310 miljoen euro zou de kwakkelende producent nog kunnen redden. Maar deze uitweg lijkt slechts theoretisch te bestaan.

"De laatste biedingen die we kregen, waren niet goed genoeg", licht GM-directeur Edward Whiteacre de beslissing toe. "Financieel gezien waren ze niet sterk, er is meer geld nodig. Geef ons 450 miljoen dollar (310 miljoen euro, red.) en dan zitten we in een ander schuitje." Een dergelijk scenario lijkt niettemin verder weg dan ooit. De voorgaande weken poogden verscheidene partijen, waaronder de Nederlandse sportautofabrikant Spyker Cars, Saab over te nemen. Maar vandaag bleek de financiële armslag van de geïnteresseerden geen indruk op GM te hebben gemaakt. Daarmee komt sinds 1947 een einde aan de automobieltak van het Saab-concern.

Manifestatie
Vanaf 12 uur morgenmiddag wordt het werk in de Saab-fabriek van het Zweedse Trollhättan neergelegd. Het personeel houdt vervolgens een manifestatie. "We zullen buiten enige tijd een betoging houden en schrijven daarna een brief aan Edward Whiteacre", zegt een teleurgestelde vakbondswoordvoerster Anette Hellgren. In de brief verzoeken de werknemers de leiding van GM om Saab toch te verkopen. Nota bene vandaag kwam de productie van de nieuwe Saab 9-5 weer op gang. De fabriek in Trollhättan was voor de vervaardiging van dit kersverse model zelfs omgebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden